Transport produktów spożywczych może stanowić nie lada wyzwanie. Doradzamy, w czym najlepiej przechowywać i przewozić żywność, żeby była należycie zabezpieczona i zachowywała świeżość.
Opakowania na produkty spożywcze
Branża spożywcza wykorzystuje ogromne ilości opakowań - zarówno tych produkowanych z tworzyw sztucznych, jak i tekturowych. Produkcja opakowań do przechowywania i przewożenia żywności to dynamicznie rozwijający się rynek. Co ciekawe, zgodnie z prognozami Polskiej Izby Opakowań do 2020 roku przemysł spożywczy ma zyskać dominującą pozycję w strukturze polskiego rynku opakowań - 63% (w badaniu tym nie wzięto pod uwagę rynku urządzeń do pakowania i rynku maszyn).
Warto pamiętać, że nie każdy karton nadaje się do przechowywania, czy też przewożenia żywności. Produkty spożywcze wymagają specjalnych opakowań, nadających się dla tego typu produktów. W branży spożywczej bardzo często wykorzystuje się opakowania z tektury falistej oraz litej, które są przeznaczone do kontaktu z jedzeniem. Właściwości tych surowców umożliwiają przewożenie i przechowywanie produktów spożywczych w zgodzie z obecnie przyjętymi standardami higieny żywności. Chętnie korzystają z nich m.in. restauracje dowożące jedzenie do klientów i producenci żywności. W dodatku na tego typu opakowaniach bez problemu można umieścić informacje o wartościach odżywczych produktu, a także nadruk z logo firmy i uczynić z nich również skuteczne narzędzie marketingowe.
Co ważne, dobrze dobrane opakowanie kartonowe jest dodatkowym zabezpieczeniem dla przewożonej żywności i zapewnia jej ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych, np. bakterii, wilgoci lub słońca. Warto mieć świadomość, że ekspozycja produktu na promienie słoneczne przyczynia się do utraty wartości odżywczych zawartych w żywności, a w niektórych przypadkach także do zmiany jej smaku, czy też zapachu. Nieodpowiednie warunki przechowywania i brak należytej ochrony w trakcie transportu mogą sprawić, że produkty zepsują się bardzo szybko lub zostaną uszkodzone.
Kartony dla sektora spożywczego
Jak wybrać karton do przewożenia i przechowywania żywności?
Wybierając pudełka na żywność, trzeba wziąć pod uwagę rodzaj produktu, który będzie w nich przechowywany. Inne opakowanie sprawdzi się w przypadku transportu mrożonego mięsa, inne do przechowywania ciast, a jeszcze inne będzie odpowiednie do przewożenia jedzenia na wynos, np. gorącej pizzy. Sprawdź, jakie opakowania są najlepsze do transportu konkretnych produktów spożywczych:
kartony na owoce i warzywa - w zależności od konkretnego gatunku zasady przewożenia tego typu produktów różnią się. Miękkie warzywa i owoce zaleca się przewozić na płasko w kartonach. W przeciwnym razie podczas transportu mogłoby zostać uszkodzone - opakowania zapewniają im ochronę przed obiciem, czy też zgnieceniem. Jeśli kartony te mają być wykorzystywane w handlu detalicznym, trzeba zadbać o łatwy dostęp do produktów - zarówno dla klientów, jak i pracowników, którzy mają nanieść na nie kody kreskowe lub uzupełnić brakujący towar. W tym celu bardzo dobrze sprawdzą się otwarte kartony składane, które zapewniają produktom odpowiednią ekspozycję,
kartony na pizze i jedzenie na wynos - opakowania, w których dostarczane jest jedzenie na wynos, muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury i długo podtrzymywać ciepło. Powinny posiadać również otwory wentylacyjne, aby w pudełku nie wytwarzała się wilgoć. Do transportu jedzenia na wynos najlepiej wybierać pudełka składane, odpowiednio dopasowane do kształtu i wielkości produktu,
pudełka na ciasto - w przypadku wyrobów cukierniczych bardzo dobrze sprawdzają się pudełka dwuczęściowe (tacka i wieczko) i jednoczęściowe kartoniki składane lub klejone wykonane z tektury 3-warstwowej - w takich pudełkach bezpiecznie przewieziemy tego typu produkty. Wśród kartonów cukierniczych popularne są również tacki i półtacki z tektury oraz pudełka z okienkiem. Warto zaznaczyć, że takie opakowania powinny zostać pokryte polietylenem, aby zapobiec wchłanianiu wilgoci oraz tłuszczu,
tekturowe pudełka na mięso - w opakowaniach wykonanych z tektury falistej lub litej można przewozić zarówno mrożone, jak i świeże produkty, bez obawy o zepsucie się żywności. Do przechowywania różnego rodzaju mięs najlepiej wykorzystywać opakowania wykonane z tektury o mniejszej wsiąkliwości. Małą wsiąkliwość zapewniają tzw. papiery pierwotne Kraftliner, które przede wszystkim znajdują zastosowanie w chłodni,
podkładki - podkładki z tektury falistej lub litej bardzo często wykorzystuje się w branży cukierniczej, czy też pizzeriach. Ułatwiają przechowywanie i transport produktów spożywczych, zapewniając im stabilną podstawę. Dodatkowo podkładki dekoracyjne pomagają zaprezentować żywność w bardzo atrakcyjny sposób - takie rozwiązanie stosuje się, np. w cukierniach.
Jeśli szukasz kartonów na artykuły spożywcze, skorzystaj z naszej oferty (nasza oferta nie obejmuje opakowań do bezpośredniego kontaktu z żywnością). W zależności od Twoich potrzeb nasi specjaliści z Waps-kart doradzą Ci, jakie pudełka najlepiej spełnią swoją funkcję.
Produkujemy bezpieczne opakowania kartonowe zgodne ze standardami higieny żywności. Wykonujemy kartony na wymiar dopasowane do konkretnego produktu i warunków jego transportu oraz przechowywania. Realizujemy zamówienia hurtowe dla producentów żywności oraz lokali gastronomicznych. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą!
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies.
Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce cookies